Blaty jesionowe - na co zwrócić uwagę

Drewno jesionowe cieszy od lat niesłabnącą popularnością ze względu na piękne usłojenie, szeroką kolorystykę i wyjątkowe właściwości użytkowe. Wykorzystywane jest w wielu branżach – meblarstwie, lutnictwie i stolarstwie. Branża stolarska koncentruje się na produkcji blatów i podłóg z jesionowego drewna.

Zalety i właściwości jesionu

Na świecie występuje kilkadziesiąt odmian jesionu, w Polsce kilka, z których najpopularniejsza odmiana – ze względu na swój majestatyczny kształt – została nazwana jesionem wyniosłym. Drewno pozyskiwane z jesionu charakteryzuje się właściwościami podobnymi do dębu – dużą wytrzymałością i ciężarem, a jednocześnie sporą elastycznością. Wnętrze jesionu nie posiada jednolitej, tej samej barwy. Im bliżej środka, tym drewno jest zazwyczaj ciemniejsze. Poszczególne odcienie kolorystyczne zmieniają się wraz z wiekiem, dlatego blaty wykonane z jesionowego drewna mogą mieć różne tonacje. Jeśli nie chcemy wykorzystać naturalnych barw i dostosować kolor blatu do aranżacji wnętrza, jesionowe drewno bardzo dobrze reaguje na aplikację właściwie dobranych farb, olejów i lakierów do drewna.

Blat jesion – zastosowanie

Jesionowe drewno klejone jest znakomitym surowcem do produkcji blatów. Proces klejenia eliminuje naprężenia drewna, dzięki czemu blat nie wypacza się i nie pęka. Można je łatwo przycinać do potrzebnego kształtu, co sprawia, że blaty wyprodukowane z jesionu mogą mieć zróżnicowane przeznaczenie. Doskonale odnajdują się w kuchni, stylowej łazience, jak i salonie – jako blat głównego stołu. Zdarza się, że spełniają rolę wewnętrznych schodów w jednorodzinnych domach. W przestrzeniach komercyjnych blaty z jesionu mogą stanowić główną ladę w sklepie lub zwieńczenie baru w restauracji, pizzerii lub kawiarni.

Sposoby zabezpieczania blatów jesionowych

Każdy drewniany blat, niezależnie od tego, z jakiego rodzaju drewna został wyprodukowany, musi być odpowiednio zabezpieczony, czyli zaimpregnowany. Blaty jesionowe o naturalnym, niezmienionym kolorze najlepiej zabezpieczyć specjalnym olejem do drewna lub transparentnym lakierem. Impregnacja za pomocą oleju to jedna z najstarszych i najlepszych technik zabezpieczania drewnianych blatów, szczególnie kuchennych, które narażone są regularnie na wilgoć, wysoką temperaturą i różnego rodzaju zanieczyszczenia. Odpowiednio dobrany olej do blatów kuchennych wnika w głąb drewna, zabezpieczając kilkumilimetrową warstwę, eksponuje naturalną barwę i usłojenie, które podnoszą estetykę blatu. Warto zwrócić uwagę, aby (szczególnie w przypadku blatu kuchennego) olej był dopuszczony do kontaktu z żywnością, był bezpieczny dla ludzi, zwierząt i roślin. Powinien reagować dobrze na stosowanie domowych środków do czyszczenia blatu i posiadać wysoką odporność na zaplamienia i ścieranie.

Impregnacja lakierem zwiększa odporność na wszelkie zaplamienia i zarysowania i łatwiej utrzymać powierzchnię blatu w idealnej czystości. Lakier stanowi również bardzo dobrą barierę dla wilgoci. Odpowiednia impregnacja chroni skutecznie blat, co znacząco wydłuża jego żywotność. Warto pamiętać, że proces impregnacji należy powtarzać co jakiś czas, wymaga tego szczególnie czołowa powierzchnia blatu.

Opinie klientów zobacz: wszystkie opinie

Twoja opinia może być pierwsza.

Pokazuje 0-0 z 0 opinii
Uwaga!
* pola wymagane Dodaj opinię